Kategóriák
News

Felhívás a tudományos e-könyvek hivatkozási rendszerének egységesítésére

Az AMERICANA eBooks-nál nagyon is tisztában vagyunk azzal, hogy az egyik legnagyobb probléma az e-könyvek tudományos használatát illetően az, hogy körülményes az ilyen kiadványokra történő hivatkozás: a tipikus e-könyv természetéből adódóan ugyanis nem oldalakra tagolódik, hanem rugalmasan, az olvasó beállításainak megfelelően újratördeli a szöveget, így kényelmesebb, felhasználó- és olvasóbarátabb formában jeleníti meg a tartalmakat. A liberálisabb szemlélet szerint az e-könyves tartalomra ugyanúgy kell hivatkozni, mint bármelyik másik digitális formátumra, például online megjelent szövegre, vagyis meg kell adni a szokásos könyvészeti adatokat, kivéve persze az oldalszámot, és jelezni kell, hogy a hivatkozás egy elektronikus formátumra történt. Vannak azonban szigorúbb szemléletek is, amelyek egészen pontos hivatkozást követelnek meg – elvárják az adott fejezet, rész, illetve bekezdés megjelölését, amennyiben az oldalszám nem releváns. Bár viszonylag könnyedén kiszámolhatja bárki egy adott fejezetben a hivatkozni kívánt bekezdés sorszáma, az AMERICANA eBooks-nál úgy véljük, ezt a folyamatot annyira egyszerűvé, magától értetődővé, kézenfekvővé kell tenni az olvasó számára, amennyire az lehetséges. Ennek érdekében egy kezdeményezést indítunk útjára: tudományos szakkönyvek kiadóit várjuk, hogy csatlakozzanak hozzánk, és kódoljuk bele könyveinkbe a bekezdések számozását, hogy a hivatkozások megoldása ne legyen többé kérdés az e-könyvekkel kapcsolatban. Ennek elősegítése érdekében egy kis CSS kódrészletet is közé teszünk, amit bárki szabadon felhasználhat annak érdekében, hogy a kódolás automatikusan megtörténjen.

Csak be kell másolni az alábbi CSS kódot akár a konvertálni kívánt HTML dokumentumba, akár a hozzá kapcsolódó stíluslapba:

.chapter {
 counter-reset: paragraph;
 padding-left: 10px;}
p {
 text-align: justify;
 line-height: 1.22em;
 text-indent:1.2em;
 margin: 5px 0 0 7px;}
p:before {
 position: absolute;
 text-indent: 0px;
 left: 15px;
 padding-top: 2px;
 font-size: 80%;
 color: #888888;
 content: counter(paragraph);
 counter-increment: paragraph;}

A fenti kódrészlet ezt az oldalképet eredményezi (a különböző eszközökön és szoftvereken áttördelve bár, de hasonló megjelenés várható). Természetesen a kódot lehet finomítani, meg lehet változtatni, ami a lényeg az a counter elnevezésű tulajdonság a chapter és a paragraph definíciójában. A megoldás mind epub, mind pedig az új Kindle KF8 (AZW3) formátumban működik, tehát a legtöbb e-olvasó eszköz, illetve szoftver támogatja (Kindle Keyboard, Kindle Paperwhite, iPad, valamint Calibre használatával teszteltük ezt). Azon eszközök és szoftverek esetében, amelyek nem támogatják ezt a megoldást, a számozás nem fog megjelenni, de magát a szöveget, illetve annak formáját nem fogja megváltoztatni vagy netán összezavarni.

Tegyünk együtt azért, hogy egyre több tudomány-kompatibilis e-könyv szülessen, és ezzel segítsük a formátum elterjedését!