GYIK

Hogy tudom letölteni a könyveket?

Nem kell mást tennie, csupán elnavigálni a letölteni kívánt e-könyv oldalára, és kiválasztani a kötet kívánt verzióját (.prc vagy .epub).

Melyik verziót válasszam?

Vagy dedikált e-olvasó eszközön (pl. Kindle, Nook, Sony Reader, Koobe stb.), vagy táblagépen (pl. iPad), vagy pedig notebookon/számítógépen olvasunk e-könyvet.

Ha rendelkezik e-olvasóval, akkor nézze meg, milyen kiterjesztésű fájlokat tud az eszköz kezelni, majd válassza a legoptimálisabb verziót. Ha rendelkezik Kindle e-olvasóval, akkor válassza a .prc verziót. Ha iPad-je van, amelyen megtalálható az iBooks alkalmazás, válassza az .epub verziót. Notebook-ra illetve számítógépre válassza ki az Ön számára legkényelmesebben használható szoftvert, és válassza azt a fájl verziót, amelyet ez a szoftver támogat. (Néhány javaslat alább.) A különböző fájl formátumok és e-olvasók részletes listáját is tanulmányozhatja segítségképpen.

Milyen szoftvert használjak az e-könyvek olvasásához?

Az egyik lehetőség az, hogy letölti az Ön számára megfelelő Kindle alkalmazást, így a .prc verziót számítógépén is meg tudja nyitni. A Kindle alkalmazások nagyjából minden platformra illetve operációs rendszerre elérhetőek, így ez egy egyszerű megoldás lehet, amelynek előnye, hogy a különböző eszközök alkalmazásai szinkronizálják egymást, így ha például Ön az iPad-jén elkezdett olvasni egy e-könyvet, majd számítógépén folytatná az olvasást, automatikusan a megfelelő helyről teheti meg, nincs szükség keresgélésre.

Hasonló lehetőséget nyújt a Barnes & Noble: az ingyenesen letölthető NOOK olvasó alkalmazásokat – ebben az esetben is az ön platformjának megfelelő verziót kell választani. Ha ezen alkalmazások közül választ, e-könyveink közül az .epub verziót tudja használni (mint ahogyan a NOOK e-olvasó eszközök esetében is).

Egy másik kiváló és megbízható szoftver a Mobipocket Reader – csakúgy, mint a Kindle alkalmazások esetében, itt is több verzióból válogathat annak megfelelően, milyen eszközön kíván e-könyvet olvasni. A .prc verzió mellett számos más fájl formátumot is meg tud nyitni – de az .epub verziót is automatikusan átkonvertálja (kattintson az Import gombra), és olvashatóvá teszi, így bármelyik verzióval elboldogul. Bizonyos mértékig e-könyv konvertálóként is funkcionál.

Ugyancsak megbízható e-könyv olvasó és könyvtárkezelő szoftver a Calibre, amelyet elsősorban az .epub verzióhoz ajánlunk, ám mivel könnyen kezelhető e-könyv konvertálóként is funkcionál, számos fájl formátummal megbirkózik.

A fentiek mellett az Adobe Digital Editions is egy jó lehetőség, kiváltképp, ha DRM-mel ellátott e-könyveket is olvas.

Mennyibe kerülnek az e-könyveik?

Minden e-könyvünk ingyenesen letölthető: nem kell megadnia bankkártyaszámát, nincs számla, rejtett költség, más csapda. A nyílt hozzáférésben (open access) hiszünk, ezen elvnek megfelelően  adjuk ki és terjesztjük e-könyveinket.

Megoszthatom a letöltött e-könyveket barátaimmal, kollégáimmal?

Igen. Kiadási licenszünk (Creative Commons 3.0) megengedi, hogy megossza vagy kölcsönadja a letöltött e-könyveket, ám arra kérnénk, inkább az adott e-könyv oldalára mutató linket adja át barátainak és kollégáinak, hogy reálisabb képet kapjunk arról, mennyien töltik le kiadványainkat.